Misschien weet u het nog wel, in 2021 zijn we begonnen met de fondsenwerving voor de buitenvijvers én hebben we de laatste hand gelegd aan de binnenopvang voor watervogels in ons Badhuis.

Inmiddels zijn de oude provisorisch gebouwde 3 kleine bassins lek. Slechts 2 daarvan kunnen met voortdurend bijvullen van water nog beperkt gebruikt worden.

In deze 3 bassins hebben we in het seizoen ook nooit genoeg ruimte om alle watervogels op een verantwoorde wijze op te vangen. Jaarlijks vangen wij 300-400 watervogels op van soorten die moeten kunnen zwemmen om zich goed te ontwikkelen zodat ze weer gezond in de natuur uitgezet kunnen worden. Jonge eenden, ganzen en zwanen kunnen tot maar liefst een half jaar bij ons zijn voor ze weer terug de natuur in kunnen. Door de huidige situatie moeten we nu als de kleine pulletjes groter worden in het seizoen vaak een beroep doen op collega opvanglocaties. Nog afgezien van de vraag of daar wel voldoende capaciteit is moeten de vogels dan weer een stressvolle verhuizing meemaken.

Om de watervogels tijdens hun verblijf de beste zorg te kunnen bieden is een groot bassin van belang. Met de nieuwe plannen kunnen veel meer zeevogels revalideren op de bassins. Op de grote vijver zouden we ruimte hebben voor 20 zeekoeten of 10 jan-van-genten. De capaciteit en multifunctionaliteit van de bassins zal enorm vergroot worden met als resultaat dat we meer vogels een 2e kans kunnen bieden op een goed herstel.

Het plan

Het plan was om in winter 2022/2023 de nieuwe buitenvijvers te realiseren, maar dat viel tegen. Het hele traject van voorbereiding, schetsontwerp, offertes vragen, zoeken aannemer en fondsenwerving was ingewikkelder dan gedacht. Inmiddels zijn wij er (bijna) klaar voor! De aannemer start nu met de technische tekeningen en de berekeningen. In maart 2024 kan hij beginnen met de echte bouw.

Basisgebouw exterieur

Basisgebouw

Basisgebouw interieur - bassins

Basisgebouw binnenkant / bassins

Er komen 4 ruime vijvers van 2,5x5m met verbinding met het Badhuis (de vogels kunnen zelf in en uit lopen) en 1 hele grote midden vijver van 13x5m. Alles met stalen dakconstructie i.v.m. de Vogelgriep afschermplicht. Ook is er een aparte technische ruimte voor de pomp en de waterzuivering. De bassins worden gemaakt van gewapend beton met speciale coating die het waterdicht maakt, zorgt voor minder algengroei en niet te ruw is voor de pootjes van de vogels.

Stichting DierenLot LogoWe worden bij de realisatie gesteund door verschillende fondsen, waaronder Stichting Dierenlot.
Ook u kunt ons nog steunen bij dit project!

logo vogelhospitaal

Bezoekadres
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Openingstijden
Van 1 maart t/m 31 oktober: 9:00-17:00 uur
Van 1 november t/m 28 februari: 9:00- 16:00 uur

Klik hier voor onze contactpagina

Help mee

Wil je meehelpen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer info

Wij zoeken

Kijk op onze wensenlijsten hopelijk kun je ons helpen
Klik hier voor meer info