Heb je een gewonde of zieke vogel gevonden? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een paar dingen, om het herstel niet in gevaar te brengen. Op deze pagina leggen we uit hoe je ons het beste kunt helpen.

Is het een jonge vogel? Dan kan het een nestverlater zijn. Deze brengen, voordat ze het vliegen onder de knie hebben, soms een paar dagen op de grond door. Ze worden dan nog verzorgd door de ouders. Op deze pagina leggen we je uit wanneer er wel of geen hulp nodig is.

jonge vogel schema

Heeft de vogel hulp nodig? Allereerst moet deze gevangen worden. Dit doe je door voorzichtig een doek (bijvoorbeeld een theedoek) over de vogel heen te gooien. Deze kan dan niet meer wegvliegen en je kunt de vogel dan, met de doek eromheen, voorzichtig oppakken.

Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten.
Voelt de vogel koud aan, of is het een jonge vogel (kaal of donzig), dan kun je er een in een handdoek gewikkelde kruik bij leggen.

Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven! Dit omdat je niet weet wat de vogel mankeert en er mogelijk problemen zijn met slikken of inwendige schade aan de slokdarm.

Omdat een vogel een wild dier is, is het bij wet verboden om deze langer dan 24 uur in huis te houden. Ook voor het herstel van de vogel is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk bij ons wordt gebracht. Je kunt natuurlijk zelf langskomen – ons adres en onze openingstijden vind je hier.

Ben je niet in de gelegenheid de vogel te komen brengen? Bel dan de Dierenambulance. De Dierenambulance komt de vogel gratis ophalen en brengt hem naar het Vogelhospitaal.
Klik hier voor de telefoonnummers van de Dierenambulances in onze regio.