Sinds begin 2020 zijn wij gestart met een stukje wetenschappelijk onderzoek; één van onze vaste vrijwilligers en tevens wettelijk gecertificeerd vogelringer (Bonnie van der Hulst) start met een vogelringproject op ons Vogelhospitaal.

Al enkele jaren worden er al incidenteel en in geringe aantallen scholeksters, roofvogels en rode lijstsoorten in ons vogelhospitaal geringd door gecertificeerde vogelringers met als doel meer te weten te komen over de verspreiding en overleving van deze soorten. Met het nieuwe vogelringproject willen we echter onderzoek doen naar het succes van het werk in de opvang. Jaarlijks komen er hoge aantallen vogels binnen die na behandeling, rehabilitatie en in het geval van verweesde dieren na een intensieve opvoeding, weer in het wild losgelaten worden. Nadat we ze weer in vrijheid hebben gesteld zijn ze echter in zowel letterlijke als figuurlijke zin al vrij snel uit ons beeld verdwenen, we weten niet hoe het gesteld is met de overleving van “onze” vogels. Om hier een idee van te verkrijgen is besloten om te starten met het ringen van een deel van de vogels die weer losgelaten kunnen worden. Een ring is voorzien van een uniek nummer dat wordt vastgelegd in de database van Vogeltrekstation, het administratieve centrum van alle vogelringwerk in Nederland. Wanneer een vogel wordt teruggemeld, wordt de waarneming aan de hand van het ringnummer gekoppeld aan het ringgegeven. Zo komen we te weten waar de vogel naar toe is gegaan als ook de conditie en de leeftijd van de desbetreffende vogel.

Voor het aflezen van ringen zijn waarnemers nodig daarom nodigen we jullie allemaal van harte uit om vooral veel naar vogels te (blijven) kijken. En heeft u een geringde vogel waargenomen of gevonden (belangrijk: het gehele ringnummer kunnen aflezen?) volg dan de instructie op de website van Vogeltrekstation.

SponsoRING

Steunt u dit project en wilt u een bijdrage leveren, dat kan! Het is mogelijk om hier een set ringen te sponsoren. Als er van één van deze ringen een terugmelding binnenkomt, ontvangt u die ook (per email als u uw e-mailadres doorgeeft bij de donatie).

Hou voor deze SponsoRING actie en verdere informatie vanuit dit asielproject onze Facebookpagina en deze website in de gaten.