Kwetsbaar voor katten

In het voorjaar worden heel veel jonge vogeltjes binnengebracht, vaak onterecht. Merels, kauwen, eksters en gaaien kunnen wanneer ze uit het nest komen de eerste dagen niet vliegen. In die tijd hippen ze rond op de grond en leren zelf eten te vinden. Ze worden dan nog wel bijgevoerd door de ouders maar zijn natuurlijk wel kwetsbaar, vooral voor katten.

Zijn de ouders echt weg?

Overtuig jezelf dat een jonge vogel echt zijn ouders kwijt is voor je hem oppakt. Bekijk hem eerst van een afstand, gedraag je rustig. Stel je enigszins verdekt op, zodat de oudervogel je niet als gevaarlijk beschouwt en daarom bij het jong wegblijft. Wanneer je een kat hebt houd deze dan binnen.

Heeft de vogel hulp nodig?

Indien een jonge vogel toch echt hulp nodig heeft, kun je hem voorzichtig onder een doekje vangen en naar ons toebrengen. Als je de vogel zelf niet kunt brengen, bel dan de Dierenambulance. De Dierenambulance komt de vogel gratis ophalen en brengt hem naar het Vogelhospitaal.

Vogels zonder verenkleed moeten warm gehouden worden. Je kunt een flesje met warm water gewikkeld in een handdoek bij de vogel leggen. De kruik mag niet te warm zijn. Breng de vogel zo snel mogelijk en geef de vogel geen water en/of voer.
Wij hebben speciaal baby-vogeltjes voer of pap.

Kijk voor meer informatie over jonge uilen hier, en voor jonge eendjes hier.

Bij twijfel bel ons gerust (023 – 525 53 02). We geven graag advies.