Natuur- en milieueducatie is enorm belangrijk. De mens komt steeds verder af te staan van de natuur en dus ook van de dieren. Graag willen wij ons steentje bijdragen om iedereen die dat wil, wat bij te brengen. We hebben een aantal interessante presentaties die gegeven kunnen worden door onze vrijwilligers of beheerders. Ook organiseren wij in de wintermaanden een aantal lezingen voor geïnteresseerden.

Dit kan op externe locaties of bij ons op het hospitaal in de educatieve ruimte. In onze educatieve ruimte hebben we ruimte voor groepen tot 50 personen (afhankelijk van de opstelling van stoelen en tafels). Afhankelijk van de gewenste datum en tijd, kunnen wij de presentatie eventueel combineren met een rondleiding, quiz of opdracht. Ook kan de zaal voor een dagdeel gehuurd worden als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een combinatie met andere activiteiten. Voor informatie over huur, klik hier of bel ons om af te stemmen!

Huidige presentaties

Het Vogelhospitaal (kinderen/jeugd/volwassenen)
Het Vogelhospitaal zit al ruim 65 jaar in Haarlem. Voor veel mensen bekend, maar wat doet onze organisatie eigenlijk? In deze presentatie laten we zien wat er allemaal op het Vogelhospitaal gebeurt met de vogels, vanaf het moment dat ze bij ons worden binnengebracht tot het moment dat we ze weer los kunnen laten in de vrije natuur.

Trekvogels (kinderen/jeugd/volwassenen)

Deze presentatie gaat over de migratie van vogels en is bedoeld voor de kinderen, jeugd en volwassenen. Hier krijg jij antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom trekken vogels ?
  • Hoe vinden zij hun weg ?
  • Wie vliegt het verst?
  • Hoe komen wij hierachter?

Tuinvogels (kinderen/jeugd/volwassenen)
Iedereen heeft ze wel, vogels in de tuin. Maar wat voor vogels zijn het nu? En wat zou je ze kunnen voeren? Waar hang je een nestkast op? En hoe richt je een tuin vogelvriendelijk in?
In deze lezing gaan wij aan de hand van de 10 meeste getelde tuinvogels vertellen wat jij voor ze kunt betekenen om ze te helpen. Van het voeren in de winter tot het ophangen van de nestkast.

Jonge vogels (jeugd/volwassenen)
In het voorjaar is het altijd weer topdrukte in het Vogelhospitaal. Iedereen is druk bezig met het verzorgen en voeden van de jonge vogeltjes. Maar hoe doe je nu zoiets? Hoe worden ze groot? Eten ze allemaal hetzelfde? Iedere vogel heeft zijn eigen manier van opgroeien. De een blijft in het nest en de andere gaat gelijk de wijde wereld in.

Aangepaste vogels (jeugd van 11 tot 18, volwassenen)
Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, heeft ons geleerd, dat elk dier zich aan zijn omgeving aanpast. Aan de hand van lichamelijke kenmerken zoals snavels, veren, poten e.d. wordt achterhaald welk leefgebied of welk voedsel voor elke vogel het meest geschikt is.

Onze actieve sessies

We hebben een aantal microscooptafels met 5 microscopen om te zien hoe de veertjes van vogels zijn opgebouwd, maar ook hoe de parasieten eruitzien waar de vogels soms last van hebben.
Tenslotte willen we je kennis laten maken met de vele soorten nestjes en nestkastjes waar de vogels gebruik van maken. Hiervoor hebben we een tocht over het terrein opgezet naar de verschillende nestkastjes die de vogels maken of gebruiken.

Vogel-bingo

Wij hebben ook een aparte vogel-bingo ontwikkeld. Deze bingo kan zowel bij ons op het Vogelhospitaal als op locatie gegeven worden.

Maak een keuze uit een van onze sessies

Zoals hierboven aangegeven hebben wij diverse mogelijkheden, waaruit gekozen kan worden. Om die reden hebben we een drietal voorbeeld bundels gemaakt:
Sessie-1: Een rondleiding rond en door het Vogelhospitaal onder leiding van een deskundige vrijwilliger en een presentatie naar keuze.
Sessie-2: Bestaat uit een 3-tal actieve onderdelen: silhouetten en levensechte knuffels, microscopen, nesten en nestkastjes
Sessie-3: Een presentatie naar keuze en de Vogel-bingo

Kosten

Sessie-1
Een presentatie op locatie is € 50 per uur voor de hele groep
Een presentatie op het Vogelhospitaal is € 3 p.p. met een minimum van € 50.
Dit is inclusief rondleiding en exclusief consumpties

Sessie-2
Deze sessie kan alleen op het Vogelhospitaal gegeven worden. De kosten bedragen € 3 p.p. met een minimum van € 50 en exclusief consumpties

Sessie-3
Een presentatie en een bingo op locatie is € 50 per uur voor de hele groep, als de organisatie zelf voor bingo-prijsjes zorgt. Als het vogelhospitaal voor prijsjes moet zorgen komt daar €5 per prijsje bij.
Een presentatie en een bingo op het Vogelhospitaal is € 3 p.p. met een minimum van € 50, als de organisatie zelf voor bingo-prijsjes zorgt. Als het Vogelhospitaal voor prijsjes moet zorgen komt daar €5 per prijsje bij. Dit is exclusief consumpties.
Heeft u belangstelling stuur dan een e-mailtje naar educatie@vogelhospitaal.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Natuurlijk kan in overleg een andere invulling gekozen worden.

logo vogelhospitaal

Bezoekadres
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Openingstijden
Van 1 maart t/m 31 oktober: 9:00-17:00 uur
Van 1 november t/m 28 februari: 9:00- 16:00 uur

Klik hier voor onze contactpagina

Help mee

Wil je meehelpen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer info

Doneer en help

V.a. € 5,- tot en met € 50,- eenmalig, per maand of per jaar.
Klik hier voor meer info

Wij zoeken

Kijk op onze wensenlijsten hopelijk kun je ons helpen
Klik hier voor meer info