Vogels zijn vaak het slachtoffer van illegaal geloosde stookolie

Wanneer je een vogel besmeurd met olie vindt, breng deze zo spoedig mogelijk naar het Vogelhospitaal. Hanteer de vogel met handschoenen of een doek. Transporteer de vogel in een doos met luchtgaten.

Kun je de vogel zelf niet brengen, bel dan de Dierenambulance. De Dierenambulance komt de vogel gratis ophalen en brengt hem naar het Vogelhospitaal.

Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Tel: 088 – 811 36 80
(spoednummer dag en nacht)
Kennemerland, Haarlemmermeer en Bollenstreek

Regionale Dierenambulance

Tel: 023 – 533 43 23
(bereikbaar van 8:00 tot 18:00)
Kennemerland, Haarlemmermeer en Bollenstreek

Dierenambulance Velsen

Tel: 0255 – 533 239
(24 uur per dag bereikbaar)
Gemeente Velsen

Alhoewel het aantal grote olie incidenten op zee afneemt, spoelen elke winter vogels aan op de Nederlandse kust die met olie besmeurd zijn. Vaak zijn deze vogels slachtoffer van illegale lozingen van stookolie op zee en spoelen ze aan wanneer ze in ernstige mate verzwakt zijn.

Deze vogels hebben geen overlevingskans zonder revalidatieproces, om zowel de inwendige als de uitwendige effecten van de olie te ondervangen. Tegenwoordig kan de revalidatie van olievogels zeer succesvol zijn, mits olievogels de juiste zorg krijgen, op de juiste manier verzorgd worden binnen de juiste faciliteiten.

Het Vogelhospitaal is een van de SON-Respons opvangcentra . Stichting Olievogelopvang Nederland (SON-respons) is het gezamenlijke aanspreekpunt voor Rijkswaterstaat bij de nationale olierampenbestrijding en al decennia lang gespecialiseerd in revalidatietechnieken voor olievogels, deze technieken zijn gebaseerd op de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en internationale ‘best practice’ methoden.

Medewerkers en vrijwilligers zijn getraind in de opvang en revalidatie van olievogels. Bij een olieramp op zee kan snel een tijdelijk opvangcentrum voor vogels worden ingericht. Hiervoor heeft Rijkswaterstaat samen met SON-respons, een nationaal interventieplan opgesteld waarin de benutting van kennis en ervaring van de samenwerkende kustasielen centraal staat. Voor de bestrijding van grote rampen is er een internationaal netwerk van organisaties, dat vanuit Brussel wordt gecoördineerd door Sea Alarm.

logo vogelhospitaal

Bezoekadres
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Openingstijden
Van 1 maart t/m 31 oktober: 9:00-17:00 uur
Van 1 november t/m 28 februari: 9:00- 16:00 uur

Klik hier voor onze contactpagina

Help mee

Wil je meehelpen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer info

Doneer en help

V.a. € 5,- tot en met € 50,- eenmalig, per maand of per jaar.
Klik hier voor meer info

Wij zoeken

Kijk op onze wensenlijsten hopelijk kun je ons helpen
Klik hier voor meer info