2020 Jaar van de Wilde Eend

Het gaat niet goed met de Wilde Eend. Sinds 1990 is de Nederlandse broedpopulatie met zo’n 30 procent afgenomen. Ondanks dat de Wilde Eend alom bekend is, is het niet duidelijk waar die afname door veroorzaakt wordt. Eerder onderzoek laat zien dat er geen sprake is van verhoogde sterfte van de volwassen vogels of een afname van het nestsucces. Over de overleving van de kuikens bleek echter nagenoeg niets bekend te zijn. Een analyse uit 2015 wijst in de richting van een te lage overleving van eendenkuikens. Worden ze steeds vaker opgegeten, is er te weinig voedsel voor ze?

Reden genoeg voor Vogelbescherming en Sovon om 2020 uit te roepen tot Jaar van de Wilde Eend om in 2020 extra aandacht aan dit probleem te geven.

Daarom had het Vogelhospitaal een extra lezing ingelast voor de maand maart. Die zou gegeven worden door Erik Kleyheeg, senior onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en expert op het gebied van de Wilde Eend. In 2016 startte hij het Eendenkuikenproject, een “citizen science” project (burger wetenschap) om meer te weten te komen over de kuikenoverleving. Dit project vormt de basis van het Jaar van de Wilde Eend. Doordat de burgers worden ingeschakeld voor het verzamelen van gegevens, kan er heel veel informatie verzameld worden om inzicht te krijgen in de knelpunten voor de populatie.

Helaas kon de lezing niet door gaan i.v.m. de uitbraak van het Corona virus.

Maar u kunt wellicht ook helpen om dit mysterie te ontrafelen! Voor diegenen onder u die handig zijn met de smartphone is een heel duidelijke en handige app ontwikkeld, die gedownload kan worden op www.kuikenteller.org.

Door het tellen en turven van wilde eenden bij u in de buurt en het doorgeven van deze gegevens draagt ook u uw steentje bij. U kunt dit natuurlijk ook aan vrienden en familie vertellen, want met hoe meer wij zijn, des te meer informatie komt er beschikbaar.

Voor meer en uitgebreide informatie kunt u de volgende websites bezoeken: www.jaarvandewildeeend.nl (hier verschijnen alle gegevens die er verzameld worden) en www.sovon.nl en www.vogelbescherming.nl voor informatie.

EEN JONG EENDJE IS NA 50 DAGEN ZELFSTANDIG

In Noord-Holland zijn 35.000 tot 75.000 broedparen van de wilde eend (Anas platyrhunchus). Wilde eenden eten alles wat ze kunnen vinden. Ze nestelen op de grond, maar ook op minder voor de hand liggende plekken zoals in holle bomen of op balkons. Het vrouwtje legt 9 tot 13 eieren die vier weken bebroed worden. Jongen zijn na 50 tot 60 dagen zelfstandig.

DE WILDE EENS ALS PATIËNT

In het voorjaar komen veel mannetjeseenden binnen als verkeersslachtoffer. Deze zijn geraakt door een auto die ze niet zag aankomen omdat ze achter een vrouwtje aanliepen. In warme zomers komen botulismeslachtoffers binnen. Botulisme is een voedselvergiftiging die kan leiden tot verlammingsverschijnselen.

Omdat de broedplaats van de wilde eend ver van het water kan liggen, moet de moeder met de jongen een drukke weg oversteken, met soms fatale gevolgen. We krijgen dan ook regelmatig hele nesten met jongen binnen.