
De houtsnip heeft een gezichtsveld van 360 graden
De Houtsnip (Scolopax rusticola) is een forse in bossen levende steltloper met een lange rechte snavel. Zijn broedgebied strekt zich, behalve in het uiterste zuiden en noorden, over heel Europa uit tot ver in Rusland toe. De houtsnip heeft een gezichtsveld van 360 graden, dat dient om alle gevaar direct op te kunnen merken. De houtsnip is zeer goed gecamoufleerd en blijft bij gevaar tot het laatste moment op de bosgrond zitten, om dan vlak voor de voeten of bek van een roofdier op te schieten en met grote haken weg te vliegen.
Het voedsel van de houtsnip bestaat overwegend uit insecten en wormen, die zij met hun lange gevoelige snavel bemachtigen door in de grond te boren.
De broedtijd loopt van maart tot in juli en in die tijd maken de mannetjes in de schemering baltsvluchten om hun territorium af te bakenen. Het nest bestaat uit een kuiltje op de bosbodem bekleed met wat mos. Er worden vier eieren gelegd, die na 3 weken uitkomen. De kuikens zijn nestvlieders, dat betekent dat ze het nest verlaten direct nadat ze uit het ei zijn gekropen. Ze zoeken zelfstandig naar voedsel en de ouders zorgen vooral voor bescherming en warmte. Bij gevaar simuleert het vrouwtje verlammingsverschijnselen om de vijand weg te lokken.
De Houtsnip als patiƫnt
In het najaar tijdens de vogeltrek, wanneer grote aantallen houtsnippen voor de vorstgrens uit naar landen vliegen waar zij nog wel met hun lange snavel in de bodem kunnen peuren, worden er geregeld houtsnippen binnengebracht. Houtsnippen trekken in het donker en worden aangetrokken door verlichting waardoor ze tegen transparante objecten als glazen schermen en ruiten vliegen. Daarbij lopen zij soms een hersenschudding of snavel- of oogbeschadiging op. In het Vogelhospitaal worden ze behandeld aan hun verwondingen en revalideren in een speciaal als bos ingericht verblijf, waar ze meelwormen en wormen tussen dode bladeren en houtsnippers als voedsel aangeboden krijgen. Nadat ze volledig hersteld zijn worden de houtsnippen in een geschikt leefgebied weer losgelaten.