Natuur- en milieu-educatie is enorm belangrijk. De mens komt steeds verder af te staan van de natuur en dus ook van de dieren. Graag willen wij ons steentje bijdragen om iedereen die wil, wat bij te brengen. We hebben een aantal leuke presentaties voor verschillende leeftijdsgroepen die gegeven kunnen worden door onze vrijwilligers.

Dit kan op school, bij BSO, bij verenigingen of bij ons op het hospitaal in de educatieve ruimte. In onze educatieve ruimte hebben we ruimte voor groepen tot 50 personen (afhankelijk van de opstelling van stoelen en tafels). Afhankelijk van de gewenste datum en tijd, kunnen wij de presentatie eventueel combineren met een rondleiding, quiz of opdracht. Ook kan de zaal voor een dagdeel gehuurd worden als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een combinatie met andere activiteiten. Voor informatie over huur, klik hier of bel ons om af te stemmen!

Huidige presentaties

Het Vogelhospitaal (kinderen/jeugd/volwassenen)

Het Vogelhospitaal zit al ruim 65 jaar in Haarlem. Voor veel mensen bekend, maar wat doet onze organisatie eigenlijk? In deze presentatie laten we zien wat er allemaal op het Vogelhospitaal gebeurt met de vogels, vanaf het moment dat ze bij ons worden binnengebracht tot het moment dat we ze weer los kunnen laten in de vrije natuur.

Otje (Herfst en Lente)

Voor de laagste klassen van de basisschool hebben we een paar presentaties over Otje, het meisje dat met vogels kan praten en langs komt op het Vogelhospitaal.

Trekvogels (kinderen/jeugd/volwassenen)

Deze presentatie gaat over de migratie van vogels en is bedoeld voor de kinderen, jeugd en volwassenen. Hier krijg jij antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom trekken vogels ?
  • Hoe vinden zij hun weg ?
  • Wie vliegt het verst?
  • Hoe komen wij hierachter?

Tuinvogels (kinderen/jeugd/volwassenen)

Iedereen heeft ze wel, vogels in de tuin. Maar wat voor vogels zijn het nu? En wat zou je ze kunnen voeren? Waar hang je een nestkast op? En hoe richt je een tuin vogelvriendelijk in?
In deze lezing gaan wij aan de hand van de 10 meeste getelde tuinvogels vertellen wat jij voor ze kunt betekenen om ze te helpen. Van het voeren in de winter tot het ophangen van de nestkast.

Jonge vogels (jeugd/volwassenen)

In het voorjaar is het altijd weer topdrukte in het Vogelhospitaal. Iedereen is druk bezig met het verzorgen en voeden van de jonge vogeltjes. Maar hoe doe je nu zoiets? Hoe worden ze groot? Eten ze allemaal hetzelfde? Iedere vogel heeft zijn eigen manier van opgroeien. De een blijft in het nest en de andere gaat gelijk de wijde wereld in.

In de sloot( jeugd 6 t/m 12 jaar)

We hebben in Nederland heel veel watervogels. In deze presentatie laten we zien wat er in de sloot leeft en gebeurt en hoe belangrijk dit is voor de watervogels.

Aangepaste vogels (jeugd van 11 tot 18, volwassenen en ouderen)

Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, heeft ons geleerd, dat elk dier zich aan zijn omgeving aanpast. Aan de hand van lichamelijke kenmerken zoals snavels, veren, poten e.d. wordt achterhaald welk leefgebied of welk voedsel voor elke vogel het meest geschikt is.

Eieren ( kleuters/ jeugd tot 12 jaar)

Niet alleen vogels leggen eieren. We kijken naar de verschillende dieren, die eieren leggen. Hoe vogels eieren leggen en hoe kuikens uit het ei kruipen. Elke ei is anders van kleur en vorm. Waarom eigenlijk? Waar worden de eieren bewaard en beschermd.

Onze actieve sessies

Kinderen willen niet alleen luisteren, maar ook dingen doen. In ons educatielokaal hangt een grote wand met vogelsilhouetten en hebben we een verzameling van knuffels van vogels op ware grootte en gewicht. Zo kunnen ze leren hoe groot en hoe zwaar vogels eigenlijk zijn.

Verder hebben we een aantal microscooptafels met 5 microscopen, zodat kinderen kunnen zien hoe de veertjes van vogels zijn opgebouwd, maar ook hoe de parasieten eruitzien waar de vogels soms last van hebben.

Tenslotte willen we de kinderen kennis laten maken met de vele soorten nestjes en nestkastjes waar de vogels gebruik van maken. Hiervoor hebben we een zoektocht over het terrein opgezet naar de verschillende nestkastjes die de vogels maken of gebruiken.

Vogel-bingo

Ook de oudere vogelliefhebbers willen niet alleen luisteren, maar willen ook graag iets doen. Voor deze groep hebben wij een aparte vogel-bingo ontwikkeld. Deze bingo kan zowel bij ons op het Vogelhospitaal als op locatie gegeven worden.

Maak een keuze uit een van onze sessies

Zoals hierboven aangegeven hebben wij diverse mogelijkheden, waaruit de school of organisatie uit kan kiezen. Om die reden hebben we een drietal bundels gemaakt waaruit u kunt kiezen :

Sessie-1: Een rondleiding rond en door het Vogelhospitaal onder leiding van een deskundige vrijwilliger en een presentatie naar keuze.
Sessie-2: Bestaat uit een 3-tal actieve onderdelen: silhouetten en levensechte knuffels, microscopen, nesten en nestkastjes
Sessie-3: Een presentatie naar keuze en de Vogel-bingo

Kosten

Sessie-1
Een presentatie op locatie is € 50 per uur voor de hele groep
Een presentatie op het Vogelhospitaal is € 3 p.p. met een minimum van € 50.
Dit is inclusief rondleiding en exclusief consumpties

Sessie-2
Deze sessie kan alleen op het Vogelhospitaal gegeven worden, mits corona en vogelgriep dit toelaten. De kosten bedragen € 3 p.p. met een minimum van € 50 en exclusief consumpties

Sessie-3
Een presentatie en een bingo op locatie is € 50 per uur voor de hele groep, als de organisatie zelf voor bingo-prijsjes zorgt. Als het vogelhospitaal voor prijsjes moet zorgen komt daar €5 per prijsje bij.
Een presentatie en een bingo op het Vogelhospitaal is € 3 p.p. met een minimum van € 50, als de organisatie zelf voor bingo-prijsjes zorgt. Als het Vogelhospitaal voor prijsjes moet zorgen komt daar €5 per prijsje bij. Dit is exclusief consumpties.

Heeft u belangstelling stuur dan een e-mailtje naar educatie@vogelhospitaal.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

logo vogelhospitaal

Bezoekadres
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Openingstijden
Van 1 maart t/m 31 oktober: 9:00-17:00 uur
Van 1 november t/m 28 februari: 9:00- 16:00 uur

Klik hier voor onze contactpagina

Word ook donateur

Steun ons vanaf € 5,-. Eenmalig, maandelijks of per jaar.
Klik hier voor meer info