Financiële steun van donateurs en hulp in natura hebben het Vogelhospitaal een nieuwe praktijkruimte voor de dierenarts, droogkooien voor olieslachtoffers en warmtekooien voor moederloze watervogels opgeleverd. Toch verkeren de zijwanden begin jaren tachtig in kennelijke staat en baren de water-, elektriciteit- en gasrekeningen het Vogelhospitaal grote zorgen.

In de warme zomer van 1983 komen honderden botulismeslachtoffers binnen. De ziekte kan zich razendsnel verspreiden doordat besmette dode dieren lang in het water achterblijven. De intensieve behandeling dwingt de vrijwilligers in drie ploegen te gaan werken.

Klein probleempje: de temperatuur in de kas loopt op tot wel 50 graden Celsius. Gelukkig is de redding nabij. Een Beverwijks bedrijf doneert een tweedehands airconditioning.

Het botulisme wordt overwonnen maar het blijft nooit lang saai in het Vogelhospitaal. Een IJmuidens visverwerkingsbedrijf heeft vergeten zijn containers met visafval af te dekken zodat door binnenstromend regenwater een smerige visbrij is ontstaan. 256 Jonge meeuwen zien hun kans schoon maar zakken diep weg in de prut. Het visvet zit tot in de poriën en tast het verenkleed ernstig aan. Voor tientallen jonge dieren is redding niet meer mogelijk. In dat jaar worden dankzij een nalatenschap de zijwanden vervangen.

Omdat het Vogelhospitaal in die jaren ook steeds meer egeltjes opvangt, maakt het ´vijfsterrenhotel met verwarming´ in de herfst van 1984 plaats voor een egelflat met 28 appartementjes. De meeste bewonertjes mogen in het voorjaar weer de vrije natuur in.

In de strenge winter (waar zijn ze gebleven?) van 1984 zijn dagelijks 1.000 broden nodig om de 35 voederplaatsen van sneetjes te voorzien.

Het Vogelhospitaal ziet de meeste gasten graag komen, maar soms krijgt het hospitaal bezoek van een ongenode gast. Bij een inbraak gaat de telefoonbeantwoorder in andere handen over. Een arts van het toenmalige ziekenhuis de Deo grijpt in en doneert zijn eigen apparaat. Een vroeg Sinterklaascadeautje zo blijkt.  Als het geluidsbandje voor het eerst wordt afgeluisterd, klinkt de stem van de arts. ‘Hallo, hallo hier is Sinterklaas’.

De actie van het programma Wedden dat van Jos Brink levert in mei 1987 een cheque van 1.500 gulden op.

vorig verhaal
historie
volgend verhaal