Een winter die zich kenmerkte door een flink aantal koudeperioden (de eerste eind november en de laatste pas in maart). Andere bijzonderheid waren twee zeker voor Nederlandse begrippen spectaculaire sneeuwstormen.

Al direct na de jaarwisseling op 2 januari 1979 kopt De Telegraaf: Vogelwereld door vorst overvallen. ‘Wilde ganzen verlaten ijlings ons land, meer dan 100.000 in één weekend.’ Een dag later is de ernst van de situatie al doorgedrongen en kopt Haarlems Dagblad: Vogelrampenfonds uit de brand door helpers. De dienstdoende verslaggever is reeds helemaal thuis in het winterse jargon. Hij schrijft bloedserieus: Noodkreet kreeg het effect van een sneeuwbal. Een lawine telefoontjes kwam binnen bij Vogelhospitaal.

Op 11 januari kopt de krant: Vogelhospitaal draait op volle toeren. ‘Zeventig patiënten zitten in het hospitaal op adem te komen’. Maar het kan allemaal nog veel erger. De krant van 23 januari: IJslaag rampzalig voor vogels. ‘Geen enkele vogelsoort komt nu meer uit onder de gesel van de winter’.

Twee dagen later: Nu ruim 350 vogels in het Vogelhospitaal.

Op 1 februari haalt de krant de uitroeptekens uit de kast en kopt: Vogelhospitaal boordevol! ‘Zo’n 500 patiënten, maar door de enorme drukte is het juiste aantal niet meer te tellen’.

TROS Aktua maakt opnamen.

Op 7 februari treedt de dooi in. De krant kopt: Vogelhospitaal: ondanks dooi gaat hulp door. Gelukkig maar, want op 21 februari moet diezelfde krant melden: Vogelhospitaal door Siberische kou overvallen.

Een dag later meldt de krant de volgende onheilstijding: Vogelhospitaal wordt vol: nu al meer dan 600 vogels. ‘Sinds jaarwisseling 78/79 al 32.000 broden versneden’.

Op 10 maart rondt Haarlems Dagblad de berichten over de heroïsche strijd tegen de kou en voor het welzijn van de vogels af met een artikel met de kop: Veel vogels hersteld en terug naar de natuur.

Toen na maanden vriezen de dooi intrad, bleek het dak van het Vogelhospitaal zo lek als een mandje. De regionale media besteedde hier veel aandacht aan en zo kon een nieuw dak worden aangebracht.

Daarna volgden een toilet, een partij tegels en quarantaineruimte en bouwde het technische team in de vijverruimte enkele diepwaterbassins. Achter de vogelkas verschenen buitenvolières. Het luchtkasteel werd werkelijkheid. In de herfst van 1979 werd het Vogelhospitaal feestelijk heropend.

vorig verhaal
historie
volgend verhaal