Het Vogelrampenfonds is opgericht in 1956 om vogels tijdens strenge winters te helpen. Omdat veel vogels ook buiten de strenge winters om onze hulp hard nodig hadden werd in 1968 in Aalsmeer een Chrysantenkas aangekocht. De kas werd in 1973 als Vogelhospitaal in gebruik genomen op de Stadskweektuin in Haarlem Noord. In de ruim 40 jaar daarop werd het vogelhospitaal constant verbouwd, uitgebreid en aangepast om uit te groeien tot een volwaardig vogelhospitaal en het Vogelrampenfonds is uitgegroeid tot de grootste hulporganisatie voor vogels in de regio. We vangen jaarlijks ruim 4000 wilde vogels in nood op.

Na ruim 40 jaar intensief gebruik was de kas echter sterk verouderd en barstten we bijna letterlijk uit onze voegen. We kregen steeds meer vogels binnen en daardoor hadden we vaak geen ruimte meer voor grote vogels of grote groepen vogels. Bovendien was het zomers erg warm in de kas. Dus verhuizen was het logisch en noodzakelijke gevolg.

Sinds maart 2015 kun je ons vinden op onze nieuwe locatie aan de Vergierdeweg in Haarlem. Deze locatie is groter en moderner en wordt omringd door het beschermd natuurgebied De Hekslootpolder. Het Vogelhospitaal is tegelijkertijd ook beter bereikbaar voor de hele regio waarin we actief zijn. Zo hebben we nu de mogelijkheid om naast de verzorging van de vogels, ook meer op educatief vlak aan te kunnen bieden, zodat de bewustwording over en daarmee het behoud van onze flora en fauna onder de aandacht wordt gebracht.

Een lange historie breng natuurlijk ook veel verhalen en anekdotes met zich mee. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Vogelrampenfonds hebben we daarom een aantal van die verhalen voor je verzameld om met je te delen. Klik hieronder op een link voor een greep uit deze verhalen.

  1. De barre winter van 1956 – deel 1
  2. De barre winter van 1956 – deel 2
  3. De winter van 1963
  4. Olieramp met de Torrey Canyon in 1967
  5. De winter van 1979 in krantenkoppen en tekstpassages
  6. Verhalen en anekdotes – deel 1
  7. Verhalen en anekdotes – deel 2
  8. Olieramp met de Erika in 1999
  9. Trouwe vrijwilliger Wim
  10. De grote verhuizing