Het aantal stadsduiven wordt wereldwijd geschat op 500 miljoen

De stadsduif (Columba livia) is afkomstig van de door de mens gehouden tamme duiven zoals postduiven en sierduiven. De voorouder van deze tamme en verwilderde stadsduiven is de Rotsduif. Deze wilde Rotsduif komt slechts nog in kleine aantallen voor bij kusten en zeekliffen in Azië, Afrika en Europa. De stadsduif daarentegen heeft zich succesvol weten aan te passen aan de menselijke omgeving en het aantal wordt wereldwijd geschat op 500 miljoen.

Als echte opportunisten weten ze veel voedselbronnen waaronder zaden, brood en zwerfafval te benutten. Mits er genoeg voedsel beschikbaar is, kunnen ze het hele jaar door eieren leggen. Het nest is een platform van takjes op een rand van een gebouw of onder een brug. De twee witte eieren worden door beide ouders bebroed en komen na 17-19 dagen uit. De jongen komen niet kaal uit het ei maar zijn met geel dons bedekt. De eerste paar dagen worden de jongen alleen met de kropmelk van de beide ouders gevoed. Dit kropmelk wordt door speciale cellen in wand van de krop van de ouders geproduceerd. Naar mate de jongen ouder worden krijgen ze ook vast voedsel waaronder zaden en brood van de ouders. Na 30 dagen zijn de jongen groot genoeg om voor zichzelf te zorgen. Geschat wordt dat wilde stadsduiven
tussen de drie en vijf jaar oud kunnen worden.

Stadsduiven zijn belangrijke prooidieren voor de roofvogels die in steeds meer stedelijke gebieden voorkomen, zoals de sperwer en slechtvalk.

De stadsduif als patiënt

De meeste volwassen stadsduiven komen binnen als verkeerslachtoffers of zijn ergens tegenaan gevlogen. Een enkele keer zien we duiven met draad of touw om de poten. Jonge duiven zijn vaak uit het nest gevallen. In het Vogelhospitaal krijgen deze jonge duiven een nestje en worden ze grootgebracht met duivenpap die wordt gegeven met een speciale kropspuit. Naar mate de duiven ouder worden krijgen ze een zaadmengsel waarna ze, mits ze goed genoeg kunnen vliegen, op speciaal hiervoor uitgekozen locaties worden vrijgelaten.