Winterlezingen

||Winterlezingen
Winterlezingen2018-02-09T15:27:55+00:00

Deze winter organiseren wij weer een aantal lezingen op het Vogelhospitaal. Ze zijn van 19.00 tot 21.00.

Wij vragen geen entreegeld voor deze lezingen, wel zullen koffie en thee in de pauze €1 kosten. Wij vragen jullie om als je per auto komt, die buiten ons terrein te parkeren (b.v. begraafplaats, hockeyvelden, ventweg Vondelweg). We hebben maar beperkt ruimte , dus meld je snel aan, vol=vol. Houd ook onze facebookpagina in de gaten!

Wij hopen velen van jullie te mogen ontvangen! De volgende lezingen staan gepland:

Woensdag 13 december 2017

ir. Steve Geelhoed, onderzoeker aan het WUR (Wageningen University & Research)

In deze lezing schetst Steve Geelhoed een beeld van het voorkomen en de ecologie van vogels op de Noordzee. Net als op land hebben zeevogels soort specifieke verspreidingspatronen. Op de Noordzee komt een breed spectrum voor, variërend van kust gebonden soorten tot min of meer kust mijdende soorten. Zo zijn duikers kust gebonden en is hun voorkomen beperkt tot het winterhalfjaar. Papegaaiduikers daarentegen kunnen bijna het gehele jaar op het Nederlands deel van de Noordzee gevonden worden. Ze komen echter verder uit de kust voor.

Nieuwsgierig naar het voorkomen van de overige soorten? Meld je dan aan voor deze lezing.

Woensdag 17 januari 2018

Arjan Dwarshuis over zijn record voor het Biggest Year!!

Arjan: “In 2016 heb ik 6855 vogelsoorten waargenomen (65 % van alle vogelsoorten ter wereld), waarmee ik het wereldrecord van de Amerikaan Noah Strycker heb verbroken. Tijdens deze reis van 366 dagen door 40 landen zamelde ik geld in voor het Birdlife Preventing Extinctions Programme, een baanbrekend beschermingsprogramma van Birdlife International dat zich inzet voor de 500 meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Mijn goede vriend Michiel van den Bergh besloot een documentaire te maken van mijn recordpoging en volgde mij samen met een cameraman in Indonesië en Ghana.

Tijdens deze lezing zal ik jullie vertellen wat mij heeft doen besluiten om aan dit avontuur te beginnen. Welke voorbereidingen gingen aan mijn Biggest Year vooraf en hoe lang van te voren ben ik hiermee begonnen? Hoe kan je een dergelijke vogelrace rond de wereld meer diepgang geven en hoe documenteer je alles en waar komt mijn passie voor vogels nou eigenlijk vandaan?
Ik neem jullie mee op een duizelingwekkend avontuur door maar liefst 40 verschillende landen en 6855 vogelsoorten. Aan de hand van een aantal hoogte en dieptepunten zullen jullie ervaren hoe een Big Year precies in zijn werk gaat. Uiteraard zullen deze verhalen worden verteld aan de hand van spectaculaire foto’s.

Tot slot vertel ik jullie hoe het is om weer thuis te komen na zo een intensief jaar.

Nieuwsgierig naar het verhaal van Arjan? Meld je dan aan voor deze lezing.

Woensdag 21 februari 2018

Woensdag 21 februari geeft Camilla Dreef een gratis lezing bij het Vogelhospitaal over de Lepelaar. Camilla (1989) is bioloog, vogelaar en ambassadeur van de Vogelbescherming. Ze is bekend van haar tv-optredens, onder andere in “BinnensteBuiten” en “In de Ban van de Condor”.

Eilandbewoners de boom in…

Lepelaars broeden van oudsher in moerasgebieden op het vasteland. Door verdroging kon de vos steeds meer gebieden in wandelen en nesten prederen. De lepelaars vonden hun toevlucht op de Waddeneilanden. Vrij van vossen, voldoende ruimte, rust en voedsel in de Waddenzee. Na een dieptepunt aan broedparen in de jaren 70 begonnen de aantallen weer toe te nemen, maar nu lijkt het plafond op de Waddeneilanden bereikt.

Wederom lijken de lepelaars te verschuiven. Steeds meer lepelaars vinden weer een plek op het vasteland. Bij voorkeur veilige eilandjes of zelfs de boom in. Het is een gek gezicht om deze vogels in de boom te zien, maar ze lijken het goed te doen.

De lepelaars op de eilanden worden goed onderzocht, maar voor het vasteland kan er nog veel gebeuren. Hoe gaan we naar mooie anekdotes van lepelaars in bomen naar goed onderzoek? Hoe kan je met vrijwilligers meer te weten komen over het foerageergedrag van lepelaars?

Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan voor deze lezing.