Wij zijn weer klaar voor een reeks van 3 lezingen in dit, nu al, vijfde winterseizoen op het Vogelhospitaal te Haarlem. Ook dit jaar hebben wij interessante onderwerpen en sprekers die wij jullie zullen voorstellen.

Het gaat deze winter vooral over zeevogels. De eerste in november gaat over de Wadden (in Nederland en in Oman), de tweede in december bestrijkt de hele Noordzee en de derde in januari brengt ons weer terug naar de Wadden met onderzoek bij kanoeten.

Zoals gebruikelijk kan er pas een maand van te voren ingeschreven worden, dit in verband met de beperkte capaciteit van ons zaaltje. Dan zal er ook een wat uitgebreider beschrijving van de inhoud van de lezing en de spreker worden gegeven.

Houdt het in de gaten op onze Facebookpagina!

Woensdag 13 november: ‘Ringen van vogels op de Wadden’ door Koos van Ee

De eerste lezing op woensdag 13 november om 19.00 uur gaat over het ringen van vogels op de wadden, onze wadden en die in Oman. De spreker is Koos van Ee. Hij is beroepsopvoeder (praktijkdocent groene vakken in het Vmbo) met als hobby vogelonderzoek. Dat doet hij als vogelringer bij verschillende vogelringstations (Vrs) zoals Vrs Amsterdamse Waterleiding duinen, Vrs Schiermonnikoog en bij de Stichting Calidris. Al deze ringgegevens gaan naar het Vogeltrekstation, onderdeel van het NIOO te Wageningen.

“Op 13 november wil ik in het Vogelhospitaal van Haarlem een lezing voor u verzorgen. Voor de pauze neem ik u mee naar het wad van Schiermonnikoog, Daar doe ik met de Stichting Calidris vogel onderzoek. We doen dat door het vangen en ringen van de vogels op het wad. Wat en hoe we dat doen wil ik u met een praatje en een plaatje duidelijk maken. Na de pauze laat ik wat zien van het onderzoek naar de Krabplevier en het wad van Oman. Een aantal jaren geleden heb ik daar meegedaan aan een onderzoeksproject op de wadden van Barr al Hikmann.”

Praktische informatie:

Woensdag 13 november 2019 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur

Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Donderdag 19 december: ‘Vogelleven rond de Noordzee’ door Sijmen Hendriks

Onze tweede gratis winterlezing is nu eens een keer geen onderzoek, maar een foto boek presentatie. Toch is dit ook een vorm van onderzoek alleen zijn het beelden in plaats van data, die het verhaal vertellen.

Gedurende vierenhalf jaar reisde natuurfotograaf Sijmen Hendriks rond de Noordzee waar de natuur en de vogels onder grote druk staan. Hij fotografeerde vogels en de landschappen waarin zij leven. De ene keer in majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten, de andere keer in grimmige industriegebieden of drukke kuststeden. Het project toont de schoonheid van het vogelleven rond de Noordzee; dit om duidelijk te maken wat er op het spel staat. Het resultaat van het project is een prachtig fotoboek (uitgegeven door KNNV en onderschreven door Vogelbescherming Nederland), een reizende tentoonstelling en een audiovisuele presentatie.

Jullie zijn van harte welkom om deze presentatie bij ons te komen bekijken.

Praktische informatie:

Donderdag, 19 december 2019 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur

Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

We hebben maar beperkt ruimte, dus meld je snel aan!

Je bent pas ingeschreven als je van ons een bevestiging hebt ontvangen. Onze zaal heeft een maximum dat niet overschreden kan worden, dus wie het eerst komt, het eerst maalt!