De lezing op 18 maart gaat helaas niet door in verband met het coronavirus. Zodra de situatie weer normaal is, zullen wij kijken naar een nieuwe geschikte datum, natuurlijk ook rekening houdend met het drukke seizoen dat er aan komt.

Woensdag 18 maart 2020: ‘Het jaar van de wilde eend’ door Erik Kleyheeg

Dit seizoen hebben wij een extra lezing ingelast in verband met de zorgelijke situatie rond de Wilde Eend. Daarom is 2020 uitgeroepen tot jaar van de wilde eend.

Wilde eend met jongenHet gaat niet goed met de Wilde Eend. Sinds 1990 is de Nederlandse broedpopulatie met zo’n 30 procent afgenomen. Ondanks dat de Wilde Eend alom bekend is, is het niet duidelijk waar die afname van de populatie door veroorzaakt wordt. Reden genoeg voor de Vogelbescherming en Sovon om 2020 uit te roepen tot Jaar van de Wilde Eend. Dit jaar wordt zoveel mogelijk informatie verzameld over de Wilde Eend om inzicht te krijgen in de knelpunten voor de populatie.

Hoe u daarbij kunt helpen legt eenden-expert Erik Kleyheeg uit tijdens een lezing over het Jaar van de Wilde Eend op 18 maart bij het Vogelhospitaal in Haarlem.

Erik Kleyheeg is senior onderzoeker bij Sovon Vogelonderzoek Nederland en expert op het gebied van de Wilde Eend. In 2016 startte hij het Eendenkuikenproject, een “citizen science” project om meer te weten te komen over de kuikenoverleving. Dit project vormt de basis van het Jaar van de Wilde Eend.

Woensdag 15 januari 2020: ‘Kanoet: kanarie, konijn en thermometer’ door Rob Buiter

Als afsluiting van het seizoen, een heel interessante lezing over de rol van de kanoet, gehouden door Rob Buiter.

Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Na zijn studie in de dierwetenschappen aan de – toen nog – Landbouw Universiteit Wageningen, begon hij in 1993 als schrijvend journalist voor onder meer Trouw, NRC en diverse groene (en medische) tijdschriften. Sinds 1998 is hij ook een van de vaste verslaggevers voor het NPO Radio 1- programma Vroege Vogels.

Kanoet: kanarie, konijn en thermometer

De kanoet heeft een lange geschiedenis in de biologie. Door het onderzoek met ringen en zenders is de vogel een model geworden, een proefkonijn haast, voor heel veel andere trekvogels die pendelen tussen het Arctisch gebied en Afrika, met onze Waddenzee als cruciale tussenstop. Het waren ook kanoetenonderzoekers die alarm sloegen over de impact van de intensieve schelpdiervisserij in onze eigen Waddenzee. Na enkele extreem efficiënte vistochten van schelpdiervissers, met grote stofzuigers aan boord van hun schepen, voor de kust van het onbewoonde Waddeneilandje Griend, rond de eeuwwisseling, zagen de onderzoekers ‘hun’ vogels lange tijd niet meer terug. De kanoet werd daarmee een spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn: waar mensen de omgeving aantasten, trekt de kanoet aan de bel.

Volgens de nieuwste inzichten blijkt de kanoet behalve konijn en kanarie ook een thermometer. Het klimaat verandert over de hele wereld, maar nergens gaat dat zo snel als in het Arctisch gebied. Door de steeds vroegere sneeuwsmelt, komen de insecten waar kanoeten hun jongen mee moeten voeren ook steeds vroeger uit de Siberische bodem omhoog. Daardoor wordt de timing voor de trekvogels steeds lastiger. Het lijkt er zelfs op dat steeds meer jonge vogels met een groeiachterstand het broedgebied verlaten. De kanoet krimpt letterlijk door het veranderende klimaat. Rob Buiter vertelt over dit werk op basis van enkele expedities die hij meemaakte naar het overwinteringsgebied van de kanoeten – Banc d’Arguin in Mauritanië – en diverse reportages die hij maakte met kanoetenonderzoekers rond de Waddenzee.

Praktische informatie

Woensdag, 15 januari 2020 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur

Donderdag 19 december: ‘Vogelleven rond de Noordzee’ door Sijmen Hendriks

Onze tweede gratis winterlezing is nu eens een keer geen onderzoek, maar een foto boek presentatie. Toch is dit ook een vorm van onderzoek alleen zijn het beelden in plaats van data, die het verhaal vertellen.

Gedurende vierenhalf jaar reisde natuurfotograaf Sijmen Hendriks rond de Noordzee waar de natuur en de vogels onder grote druk staan. Hij fotografeerde vogels en de landschappen waarin zij leven. De ene keer in majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten, de andere keer in grimmige industriegebieden of drukke kuststeden. Het project toont de schoonheid van het vogelleven rond de Noordzee; dit om duidelijk te maken wat er op het spel staat. Het resultaat van het project is een prachtig fotoboek (uitgegeven door KNNV en onderschreven door Vogelbescherming Nederland), een reizende tentoonstelling en een audiovisuele presentatie.

Jullie zijn van harte welkom om deze presentatie bij ons te komen bekijken.

Praktische informatie

Donderdag, 19 december 2019 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur

Woensdag 13 november: ‘Ringen van vogels op de Wadden’ door Koos van Ee

De eerste lezing op woensdag 13 november om 19.00 uur gaat over het ringen van vogels op de wadden, onze wadden en die in Oman. De spreker is Koos van Ee. Hij is beroepsopvoeder (praktijkdocent groene vakken in het Vmbo) met als hobby vogelonderzoek. Dat doet hij als vogelringer bij verschillende vogelringstations (Vrs) zoals Vrs Amsterdamse Waterleiding duinen, Vrs Schiermonnikoog en bij de Stichting Calidris. Al deze ringgegevens gaan naar het Vogeltrekstation, onderdeel van het NIOO te Wageningen.

“Op 13 november wil ik in het Vogelhospitaal van Haarlem een lezing voor u verzorgen. Voor de pauze neem ik u mee naar het wad van Schiermonnikoog, Daar doe ik met de Stichting Calidris vogel onderzoek. We doen dat door het vangen en ringen van de vogels op het wad. Wat en hoe we dat doen wil ik u met een praatje en een plaatje duidelijk maken. Na de pauze laat ik wat zien van het onderzoek naar de Krabplevier en het wad van Oman. Een aantal jaren geleden heb ik daar meegedaan aan een onderzoeksproject op de wadden van Barr al Hikmann.”

Praktische informatie

Woensdag 13 november 2019 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur