Lezingen

Voor de start van 2024 hebben wij 2 lezingen en een workshop georganiseerd. We beginnen met Johan Stuart over het Landje van Gruijters op 21 Februari. Daarna zal Paul van der Hurk, onze dierenarts, vertellen over diergedrag op 6 maart. En als afsluiting hebben we Kas Koenraads van Zoological Museum Netherlands op 13 maart met de eerste workshop! Hierbij gaan wij kijken naar de diversiteit van de bouw van vogels.

Praktische Informatie:

De lezingen zijn gratis, wel aanmelden vooraf i.v.m. beperkt aantal plaatsen.
We starten 21 februari en 6 maart en beginnen om 19:00 uur.

De workshop is 13 maart van 13:00 uur tot 17:00 uur. Deze workshop heeft een entreeprijs van €17,50. Ook hier vooraf aanmelden s.v.p.

Adres:
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem
Email: beheerder@vogelhospitaal.nl
Telefoon: 023-5255302

I.v.m. weinig parkeerplaatsen op ons terrein, vragen wij jullie om als je per auto komt, die a.u.b. buiten ons terrein te parkeren (bv bij de sportvelden, Vergierdeweg 265).

Datum

21 februari 19:00 – 21:00 uur

6 maart 19.00 – 21.00 uur

13 maart 13:00 – 17:00 uur

Spreker

Johan Stuart

Paul van der Hurk

Kas Koenraads

Onderwerp

Landje van Gruijter

Diergedrag

Anatomie van vogels

Kosten

€1,- per drankje

€1,- per drankje

€ 17,50 entré

Plekken

35

35

20

21 februari

‘Vogelparadijs aan de rand van Spaarndam’ door Johan Stuart

Dé plek om Grutto’s te zien in het voorjaar is het Landje van Gruijters aan de rand van Spaarndam. Daarom staan er in het voorjaar tientallen natuurliefhebbers met verrekijkers en camera’s op de Redoute en het Liniepad. Het zijn niet alleen de Grutto’s die aandacht trekken. Ook allerlei prachtige soorten eenden, ranke Kluten, veel soorten rietvogels en zelfs Lepelaars zijn er te zien. Nergens anders in de buurt zijn zoveel Grutto’s van dichtbij te bekijken. Maar waarom is het Landje van Gruijters zo’n magneet voor vogels? Johan Stuart geeft op 21 februari 2024 een lezing over dit bijzondere natuurterrein tussen Spaarndam en Velserbroek. Met mooie foto’s laat hij zien welke vogels er leven en wat er nog meer aan natuur te beleven valt. Ook vertelt hij over de bijzondere geschiedenis van het gebied en het beheer door vrijwilligers.

Johan Stuart woont in Velserbroek en is ervaren vogelaar. Hij is actief binnen de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. Ook is hij al jaren nauw betrokken bij het Landje van Gruijters. Johan is penningmeester van de Stichting Duurzaam Natuurbeheer Landje van Gruijters. Maar het liefst staat hij met zijn laarzen in de modder om beheerwerk uit te voeren in dit natte natuurgebiedje. www.landjevangruijters.nl

6 maart

‘Diergedrag’ door Paul van der Hurk

6 maart geeft onze vaste dierenarts Paul van der Hurk een leuke interactieve lezing over dierengedrag waarmee u naast geprikkeld wordt, ook een spiegel voorgehouden wordt over uzelf en de interactie tussen u en uw huisdier. Denk en praat mee over dit interessante en vermakelijke onderwerp.

13 maart

Workshop ‘diversiteit in de bouw van vogels’ door het Zoological Museum Netherlands

Kleine introductie:
“We nemen u mee in de vogelwereld en proberen de diversiteit in de bouw van vogels tot op het bot te doorgronden. We onderzoeken bijvoorbeeld wat een fuut zo specialistisch maakt voor het zwemmen, waarom een Jan-van-Gent zijn nek niet breekt als hij in het water duikt en hoe uilen de heersers van de nacht werden. In deze workshop (evenals in ons museum) staat de relatie tussen de bouw van dieren en hun levenswijze centraal. De workshop bestaat uit een theoretisch college vooraf, waarin het ontstaan van vogels en de basiskenmerken en anatomie van “een vogel” worden uitgelegd. Vervolgens gaat u zelf aan de slag door de bouw van vogels te bekijken en vergelijken. Eventueel kunnen we de workshop afsluiten met een demonstratie, waarbij we de gehele anatomie van een vogel door middel van een dissectie presenteren.”

www.zoologicalmuseum.nl

Aanmelden voor deze workshop kan via beheerder@vogelhospitaal.nl. Kosten zijn €17,50. Bij binnenkomst te voldoen.

logo vogelhospitaal

Bezoekadres
Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

Openingstijden
Van 1 maart t/m 31 oktober: 9:00-17:00 uur
Van 1 november t/m 28 februari: 9:00- 16:00 uur

Klik hier voor onze contactpagina

Help mee

Wil je meehelpen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op.
Klik hier voor meer info

Doneer en help

V.a. € 5,- tot en met € 50,- eenmalig, per maand of per jaar.
Klik hier voor meer info

Wij zoeken

Kijk op onze wensenlijsten hopelijk kun je ons helpen
Klik hier voor meer info