Een inmiddels overleden roodborstje met onderhuidse luchtblaas veroorzaakt door een kattennagel (Foto: Vogelhospitaal).

In een poging de overlevingskans van hun nageslacht te vergroten, leggen vogels zoveel mogelijk eieren. Echter, de groeiende kattenpopulatie is een plaag.

Het valt niet mee om tegenwoordig een kuiken groot te brengen. Ten eerste is er krapte aan geschikte broedplekken door versteende tuinen, verstedelijking en infrastructuur. Wie uiteindelijk een nestje heeft gebouwd moet continu op z’n hoede zijn voor het favoriete huisdier van mensen: die leuke poesjes.

Alle 19 katten-slachtoffers die het hospitaal in de laatste week van april ontving, zijn overleden. “Tien aan hun verwondingen terwijl negen te ernstig waren toegetakeld om nog te redden,” aldus beheerder Maria Elisa. Cijfers uit 2019 en 2020 tonen dat 77% van binnengebrachte katten-slachtoffers sterft. “Soms zie je niets aan de buitenkant. Maar een luchtblaas onder de huid veroorzaakt door een vlijmscherpe kattennagel kan een dodelijke infectie veroorzaken.”

Toch vindt het hospitaal de ‘felis domesticus’ een fantastisch dier. “Ze kunnen er niets aan doen dat ze uitstekende jagers zijn. Van oudsher blijven menselijke jagers in het broedseizoen van jonkies af, anders is de voorraad snel uitgeput. Dat kan je een kat echter niet aanleren.”

Er zijn diverse maatregelen om gevederde vriendjes te beschermen. De meest effectieve is om snorremans binnen te houden – vooral als het donker wordt aangezien het nachtelijke jagers zijn. Of de viervoeter te voorzien van een vrolijk gekleurde kattenkraag die volgens de fabrikant Birdsbesafe® zo’n 87% effectief is omdat vogels felle kleuren goed kunnen zien, zeker als het beweegt zodat ze kunnen wegvliegen.

“Onze poezenkinderen zijn graag buiten,” aldus het hospitaal. “Maar ze kunnen net als honden uitgelaten worden aan een tuigje, mits jong aangeleerd. Alleen een bandje omdoen met belletje helpt nauwelijks aangezien katten sluipers zijn.”

Overigens kunnen patiëntjes weer gebracht worden met inachtneming van de coronamaatregelen. Dit betekent dat slechts één persoon tegelijk naar binnen mag om een vogel af te geven. Openingstijden: dagelijks 9.00 tot 17.00 uur, Vergierdeweg 292, Haarlem. Wie daartoe niet in de gelegenheid is, kan de Dierenambulance voor Haarlem e.o. bellen, tel.: 088-811 3680.