Uitnodiging gratis lezing Rob Buiter in Het Vogelhospitaal

Als afsluiting van het seizoen, een heel interessante lezing over de rol van de kanoet, gehouden door Rob Buiter.

Rob Buiter (Heemstede, 1966) is freelance wetenschapsjournalist. Na zijn studie in de dierwetenschappen aan de – toen nog – Landbouw Universiteit Wageningen, begon hij in 1993 als schrijvend journalist voor onder meer Trouw, NRC en diverse groene (en medische) tijdschriften. Sinds 1998 is hij ook een van de vaste verslaggevers voor het NPO Radio 1- programma Vroege Vogels.

Kanoet: kanarie, konijn en thermometer

De kanoet heeft een lange geschiedenis in de biologie. Door het onderzoek met ringen en zenders is de vogel een model geworden, een proefkonijn haast, voor heel veel andere trekvogels die pendelen tussen het Arctisch gebied en Afrika, met onze Waddenzee als cruciale tussenstop. Het waren ook kanoetenonderzoekers die alarm sloegen over de impact van de intensieve schelpdiervisserij in onze eigen Waddenzee. Na enkele extreem efficiënte vistochten van schelpdiervissers, met grote stofzuigers aan boord van hun schepen, voor de kust van het onbewoonde Waddeneilandje Griend, rond de eeuwwisseling, zagen de onderzoekers ‘hun’ vogels lange tijd niet meer terug. De kanoet werd daarmee een spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn: waar mensen de omgeving aantasten, trekt de kanoet aan de bel.

Volgens de nieuwste inzichten blijkt de kanoet behalve konijn en kanarie ook een thermometer. Het klimaat verandert over de hele wereld, maar nergens gaat dat zo snel als in het Arctisch gebied. Door de steeds vroegere sneeuwsmelt, komen de insecten waar kanoeten hun jongen mee moeten voeren ook steeds vroeger uit de Siberische bodem omhoog. Daardoor wordt de timing voor de trekvogels steeds lastiger. Het lijkt er zelfs op dat steeds meer jonge vogels met een groeiachterstand het broedgebied verlaten. De kanoet krimpt letterlijk door het veranderende klimaat. Rob Buiter vertelt over dit werk op basis van enkele expedities die hij meemaakte naar het overwinteringsgebied van de kanoeten – Banc d’Arguin in Mauritanië – en diverse reportages die hij maakte met kanoetenonderzoekers rond de Waddenzee.

Praktische informatie

Woensdag, 15 januari 2020 in het Vogelhospitaal van 19.00-21.00 uur

Vergierdeweg 292
2026 BJ Haarlem

We hebben maar beperkt ruimte , dus meld je snel aan:
Email: beheerder@vogelhospitaal.nl

Je bent pas ingeschreven als je van ons een bevestiging hebt ontvangen. Onze zaal heeft een maximum dat niet overschreden kan worden, dus wie het eerst komt, het eerst maalt!