Het jaar 1999 stond voor het Vogelhospitaal vooral in het teken van de grote olieramp ”Erika” op 13 december. Een grote tanker verongelukte voor de Bretonse kust, in Frankrijk.

Vol spanning wachtten de Nederlandse vogelopvangcentra op het telefoontje waaruit zou blijken of Frankrijk de enorme stroom olieslachtoffers aan kon of niet.

En niet, zo bleek.

Voor het vervoer kregen we hulp uit onverwachte hoek, namelijk van twee rijschoolhouders, Marcel Bergman uit Sassenheim en Kees Wolfs uit Warmond.

Zij boden spontaan aan om de vogels met lesvrachtwagens inclusief opleggers uit Frankrijk op te halen. Hierna zouden de vogels worden verdeeld over de opvangcentra aan de Nederlandse kust.

De rit terug naar Nederland duurde 8 uur langer dan gepland, en mede door het gebrek aan vogel-transportkratten was de conditie van de – toch al verzwakte – olieslachtoffers zodanig slecht, dat men besloot alle vogels voorlopig in Haarlem te houden.

Nog diezelfde avond werd het complete Vogelhospitaal aan de Kweektuinstraat omgetoverd tot zeevogelverblijf.

De zeevogels zaten overal. In kooien, bakken, werkruimtes en zelfs de kantine was gevuld.

Voor de klok middernacht sloeg, waren alle honderden vogels gesondeerd en zaten ze droog en warm in een hok.

Omdat nood wetten breekt, begon men de volgende dag al met het wassen van de olieslachtoffers. (Normaliter wordt hiermee minstens 3 dagen gewacht)

Na verdeling over andere kust-opvangcentra bleven er 319 zeekoeten en 24 Jan van Gents over op de Kweektuinstraat.

vorig verhaal
historie
volgend verhaal