Na 3 weken vliegt een jonge merel uit

De merel (Turdus merula) behoort tot de lijsters. Hij eet wormen en insecten en in het najaar ook fruit. De merel kwam vroeger vooral voor in bossen, maar tegenwoordig voelt hij zich net zo thuis in parken en tuinen. In Noord-Holland broeden tussen de 60.000 en 120.000 paren. In de lente kiezen de mannetjes een hoge plek en proberen vanaf daar al zingend het territorium af te bakenen.

Het merelpaar bouwt een nest in een dichte struik. Het vrouwtje legt drie tot vijf eieren die na twee weken uit komen. Het jong verlaat het nest al na twee weken, maar kan dan nog niet vliegen. De ouders zorgen dan nog een week voor hem. Daarna vliegt de jonge merel uit.

De merel als patiƫnt

De meeste volwassen merels komen binnen als kattenslachtoffer. Ook zien wij veel verkeersslachtoffers en merels die tegen het raam gevlogen zijn. Jonge merels zijn vaak aangevallen door een kat. Dat gebeurt meestal in de periode dat het jong het nest verlaat, maar nog niet kan vliegen. Laat jonge merels zitten waar ze zitten en breng ze niet uit voorzorg naar het Vogelhospitaal. Probeer de kat gedurende de broedtijd zo veel mogelijk binnen te houden.